Mikel López Iturriaga y el so equipu asoleyen güei n'El País un videu sobre'l cachopu col siguiente títulu:
¿ES EL CACHOPO UN VULGAR SANJACOBO?
Milagro de la cocina asturiana para unos, ordinariez sin tradición para otros, el cachopo se ha convertido en un fenómeno gastronómico. Viajamos a Asturias para desentrañar el enigma, y nos encontramos más de una voz crítica. Ver
Sobre los oríxenes, más que probables, del cachopu yá asoleyé yo nel mio blog, los díes
16,
18,
19 y 20 de mayu de 2014 delles notes sobre la palabra, el platu y el so orixen. Esta ye la del 20:
Llanto equí tres semeyes del restaurante Falín, en Xixón, nel sitiu onde agora ta'l restaurante Riscal, na cai del Fornu (Horno) 12, oblicua a la de Corrida.
El restaurante Falín cerró en 1962 y funcionó polo menos tola década del 50. Durante esos años el cachopu yera yá ellí un platu típicu asturianu y d'ésitu. Polo tanto, pon en daqué dulda l'aniciu ovetense del cachopu.
Tanto les semeyes como los datos proporciónamelos la mio compañera del Departamentu de Llingua y Lliteratura Elena Valdés Trabanco, a la que-y doi les gracies por ello.
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El de la izquierda ye Rafael Valdés, el padre d'Elena Valdés. Adicar pal estraordinariu paecíu del personaxe de la derecha col toreru Manolete. Precisamente, tenía esi llamátigu. |
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El de la manzorga ye Rafael Valdés, padre del Rafel Valdés d'enriba y güelu d'Elena Valdés Trabanco. |
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Vista del restaurante Falín nos años 50 del pasáu sieglu. |
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